تقدیر از استاد شکوهفر، پیشکسوت حوزه مواد پیشرفته و نانو در هفته نانو دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
42053 ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱//////////////////////////////////////////////////////////////////////////
استاد شکوه فر از سرآمدان حوزه فناوری نانو در کشور و موسس نخستین آزمایشگاه پژوهشی نانومواد در کشور است که با بهرهگیری از تجهیزات منحصر به فرد مثل میکروسکوپ الکترونی TEM نقش موثری در پیشبرد این حوزه علمی و فناوری در کشور داشته است.
کسب عنوان استاد نمونه کشوری در سال ۱۳۹۰، پژوهشگر برجسته کشوری در سال ۱۳۸۹ و استاد نمونه پژوهشی دانشگاه در سالهای ۱۳۸۶ تا ۸۹ بخش کوچکی از کارنامه افتخارات علمی این استاد مهندسی مواد دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی است.
دکتر مهدی خدایی، رئیس دانشکده مهندسی و علم مواد دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی طی سخنانی در مراسم بزرگداشت استاد شکوهفر که با حضور رییس دانشگاه و شمار قابل توجهی از استادان و دانشجویان علوم و مهندسی مواد برگزار شد با بیان این که پیشرفت علم و مهندسی مواد در ایران مرهون تلاش های استادانی چون دکتر شکوه فر، دکتر بیت اللهی، دکتر گلعذار و … است، اظهار داشت: یادم هست زمانی که دانشجوی دوره کارشناسی بودم دکتر شکوه فر آوازه ای بلند داشتند و جزو آمال و آرزوهای دانشجویان بود که با میکروسکوپ الکترونی کار کنند.
دکتر علی بیت اللهی، استاد مهندسی مواد دانشگاه علم و صنعت ایران و مشاور ارشد ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در حوزه استاندارد و روابط بین الملل هم با بیان این که استاد شکوه فر یک دانشمند پیشرو و فعال و دلسوز در حوزه مهندسی مواد خصوصا نانومواد است، اظهار داشت: دستاوردهای بزرگ کشور در حوزه علوم و فناوری نانو مرهون تلاش های اساتیدی چون استاد شکوه فر است. ۲۰ سال پیش که فعالیت در حوزه نانوفناوری را در کشور آغاز کردیم بسیاری بر ما خرده میگرفتند که با توجه به مشکلاتی که در علوم و صنایع معمول داریم چگونه می خواهیم در این حوزه جدید فناوری حرفی برای گفتن داشته باشیم. در واقع با تلاش انگشت شمار اساتیدی چون دکتر شکوهفر بود که طی چند سال به جایگاهی رسیدیم که همه دنیا ایران را در حوزه فناوری نانو به رسمیت میشناسند.
وی خاطرنشان کرد: امروز بیش از ۳۰۰ شرکت در حوزه نانو فناوری محصولاتی را روانه بازار کردهاند و در حوزههایی مثل تولید داروهای ضد سرطان شاهد تزریق چند ده هزار ویال نانودارو به بیماران هستیم.
بیتاللهی با اشاره به صادرات تجهیزات نانوفناوری تولید ایران گفت: حتی شرکتهای هواپیماسازی آمریکا هم بدون این که اطلاع داشته باشند از دستگاههای پوششدهی نانوی ساخت ایران استفاده میکنند که نشان از ظرفیتهای ملی بالای ما در این حوزه دارد.
دکتر شکوه فر نیز در سخنانی کوتاه با تقدیر از مدیریت دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی اظهار داشت: استادانی که سنی از آنها گذشته مثل درختان کهنسالی هستند که به راحتی نمیتوان آنها را از زمینی که در آن ریشه دوانده اند جدا کرد اگرچه برای آنها هم زمینه های مناسبی برای فعالیت در خارج وجود دارد ولی دانشجویان و دانشگاهیان جوان ما همانند نهالهای نوپایی هستند که به راحتی میتوان آنها را از این مرز و بوم جدا کرد. لذا وظیفه ماست که با فراهم کردن امکانات کافی، انگیزه ماندن در کشور را در آنها تقویت کنیم.
دیگر سخنران این مراسم، دکتر باقری مطلق پاشاکی، مدیر برنامه نانواستارتاپ و مدیر ترویج دانشجویی ستاد توسعه نانوفناوری بود که با تاکید بر این که موفقیتهای حاصل شده در این حوزه، همگی حاصل تلاش سرمایه های انسانی باارزش کشور است، اظهار داشت: در حال حاضر از لحاظ تولیدات علمی در حوزه نانو در جایگاه چهارم جهانی هستیم و تنها در سال گذشته بالغ بر ۱۱ هزار مقاله نمایه شده در پایگاه آی اس آی در حوزه نانو داشتهایم.
وی با بیان این که در دورهای، تعداد مقالات نانو محققان ایرانی هر سال دو برابر شده است اظهار داشت: امروز همین رشد خیرهکننده سالانه را در زمینه تولید محصولات نانویی و کسب بازار این محصولات داریم به طوری که پیشبینیشده که بازارنانوفناوری ما از ۱۱ هزار میلیارد در سال ۱۳۹۹ به۲۲ هزار میلیارد در سال ۱۴۰۰ رسیده باشد.
باقری در ادامه با اشاره به جایگاه ویژه علم مواد در حوزه نانوفناوری و نقش موثری که مهندسان مواد در اجرای هر چه بهتر پروژههای نانویی دارند، اظهار داشت: معمولا فارغالتحصیلان رشتههای دیگر در آنالیز و شناسایی مواد ضعف دارند و به همین دلیل وجود یک استاد یا دانشجوی مواد در هر هسته پژوهشی نانو بسیار اطمینان بخش است.
مدیر برنامه نانواستارتاپ در پایان با اشاره به تغییرات عمیق فضای کسب و کار و اشتغال در سالهای اخیر، دانشجویان را به فراگیری مهارتهای کارآفرینی یا حداقل آشنایی با روند توسعه فناوری دعوت کرد و آمادگی کامل ستاد توسعه فناوری نانو برای حمایت از ایجاد استارتاپ های نانویی و کارآفرینی در این حوزه را مورد تاکید قرار داد.